21 Ağustos 2011 Pazar

kabak çiçeği dolması

Dün işe giderken yolum üzerinde bir teyzenin kabak çiçeği sattığını gördüm, daha önce yemediğim ancak merak ettiğim bir tat olduğu için ayağıma gelmiş bu fırsatı değerlendireyim dedim ve teyzenin hazırladığı poşetlerden bir tane aldım. Hemen ertesi gün iftara gelecek misafirlerime hazırladım. Tarifi haber7.com'dan aldım ancak hafif değişiklikler yaptım...

Malzemeler
  • 30 tane kabak çiçeği (15-30 arası sayıda kullanabilirsiniz)
  • 3 soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • tuz,karabiber,nane
  • yarım demet maydanoz
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıtık
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 2 domates
Yapılışı
  • Soğanları yarım çay su bardağı zeytinyağda kavurun. Pembeleşince dolmalık fıstığı ekleyip biraz daha kavurun. Bu arada hazırladığınız sıcak suyun içine kuş üzümünü atın.
  • Pirinci ekleyip 2 dk daha kavurun ve sıcak suyu (içindeki kuş üzümü ile birlikte) ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. 15 dk kadar pirinçler hafif yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Tuz, karabiber, nane(varsa taze nane de olabilir), maydanozu ilave edin ve ocağı kapatın.
  • Geniş bir tencerenin tabanına halka kestiğiniz domatesleri yerleştirin. Yıkadığınız kabak çiçeklerini hazırladığınız harç ile doldurun ve tencereye dizin. Üzerine kalan zeytinyağı gezdirin ve 15 dk pişirin.
  • Soğuk olarak servis yapın

16 Ağustos 2011 Salı

cevizli güllaç..

İlk defa geçen gün ki misafirlerimiz için denediğim güllaç tarifi..Çok severek yediğim bu tatlıyı yapmak ilk defa nasip oldu. Çok pratik, yapımı kolay, tavsiye ederim.


Malzemeler

  • 1 paket güllaç
  • 2 lt süt 
  • 4 su bardağı şeker
  • 2 paket vanilya
  • Ceviz 
Yapılışı
  • Sütü şekerle kaynatıp içine vanilyayı ekleyin
  • Güllaçları tepsiye kat kat koyup her kata kaynar haldeki sütten dökün
  • En son yaprağıda koyduktan sonra üstüne kalan tüm sütü dökün
  • Soğuyunca dövülmüş ceviz serpip dolaba koyun, soğuk servis yapın...



14 Ağustos 2011 Pazar

arkadaşlarla iftar

Dün akşam eşimin iş yerinden arkadaşları ile iftar yaptık. Menüleri veriyorum ama iftar telaşı ile ana yemekleri görüntüleyemedim. Daha sonra hem görüntü hem tarif paylaşırım inşallah..



  • İftariyelikler


  • Tarhana çorbası


  • Yoğurtlu közlenmiş kırmızı biber salatası


  • Semizotlu domates salatası


  • Paçanga böreği  


  • Etli karnıyarık


  • Fırında tavuk baget








  • Zeytinyağlı enginar 




    • Acılı barbunya
    • Pirinç pilavı
    • Dondurmalı baklava (dondurmayı misafirlerimiz getirdi)

    YOĞURTLU KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER SALATASI
    Malzemeler
    • 1 kg kırmızı biber
    • sıvı yağ
    • yoğurt
    • mayonez (arzuya bağlı)
    • tuz
    Yapılışı
    • Kırmızı biberleri fırın tepsisine dizin ve fırında közleyin
    • Fırından çıktıktan sonra dış kabuklarını soyun
    • Yapışmaz tavada biberleri çok az sıvıyağ ile önlü arkalı yaklaşık 5 dk kadar kızartın
    • Üzeri için yoğurt ve tuzu çırpın. Arzu edilirse 1-2 yemek kaşığı mayonez eklenebilir.
    • Biberleri servis tabağına alıp küçük karelere kesin,yoğurt ile servis yapın   
    Paçanga böreği ise hem eşim ve misafirler tarafından çok sevildi hem de yapımı çok kolay olduğu için çalışan kadınlar için çok pratik, tavsiye ederim..

    PAÇANGA BÖREĞİ
    Malzemeler
    • 100 gr pastırma(12 dilim)
    • 24 dilim kaşar
    • 3 yufka
    • Kızartmak için sıvıyağ
     Yapılışı
    • Yufkaları dörde bölün.
    • Üçgenin ortasına önce kaşar dilimi üzerine bir dilim pastırma üzerine tekrar kaşar koyup yufkayı sigara böreği gibi ancak kalın bir şekilde sarın 
    • Sıvıyağda kızartıp sıcak servis yapın

    En kısa zamanda diğer tarifleri de yayınlamaya çalışacağım. Şimdilik hoşçakalın...

    13 Ağustos 2011 Cumartesi

    akrabalarla iftar..

    Dün akşam eşimin dayısı ve ailesi ile birlikte iftar ettik. İftar menümüz;

    • İftariyelikler
    • Ezogelin çorba
    • Yoğurtlu ve mayonezli közlenmiş patlıcan salatası
    • Domates salatası



    Son olarak da fotoğrafları çekerken poz verip "beni de çeeek" diyen minik kuzum...

    8 Ağustos 2011 Pazartesi

    annemin ezogelin çorbası

    Malzemeler
    • 1 kahve fincanı ince bulgur
    • 1 kahve fincanı kırmızı mercimek
    • 1 kahve fincanı pirinç
    • 1 tatlı kaşığı tereyağ
    • 1 adet orta boy soğan
    • 1 çorba kaşığı salça veya  2 adet salçalık domates
    • 3 su bardağı et veya tavuk suyu (yoksa et suyu veya tavuk suyu tablet kullanılabilir)
    • 4 su bardağı su
    • tuz
    • Üzerine: maydanoz
    Yapılışı
    • Tencerede tereyağda yemeklik doğranmış soğanı kavurun
    • Salçayı ekleyin,1-2 dk daha kavurun
    • Et suyu ve suyu ekleyip kaynatın
    • Bulgur, mercimek ve pirinci ilave edip, kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin
    • Ocağın altını kapatın, tuzunu ayarlayın
    • Üzerini maydanozla süsleyerek servis yapın

    7 Ağustos 2011 Pazar

    yaz turşusu...


    Turşu seven bir aile olarak Ramazan başlarken kurulan annemin tarifi ile yaz turşumuz..
    Malzemeler
    • 1 kg kornişon
    • 1 lt üzüm sirkesi
    • 1 su bardağı su
    • 3 yemek kaşığı iri tuz
    • 3 tatlı kaşığı limon tuzu
    Yapılışı
    • 2 lt'lik cam kavanoza kornişonları dizin
    • Geniş bir kapta sirke, su, tuz, limon tuzunu karıştır ve kornişonların üzerine dök
    • Karanlık ve serin bir yerde bekletin
    • 1 hafta sonra servis edebilirsiniz   

    salata...

    Bu uzun Ramazan günlerinde iftarda en severek tüketilen salatalar oluyor..Annem bugünlerde salatalarımızı bol miktarda her yerde bulabileceğiniz semizotu ile renklendiriyor..Omega 3 deposu semizotunu size de tavsiye ederim...

    3 Ağustos 2011 Çarşamba

    cevizli kabak salatası

    Hafif, besleyici, Ramazan'da iftar için çok uygun bir salata..Fotoğraf çekerken minişim de salataya taarruzda bulunuyordu, sürekli şeklini bozma hamleleri yapıyordu ki bu kareyi zor yakaladım...
    Malzemeler
    • 2 adet kabak
    • az sıvıyağ
    • 3 çorba kaşığı yoğurt
    • 1 çorba kaşığı mayonez
    • 3 yemek kaşığı iri parçalı ceviz
    • karabiber
    • pulbiber
    • tuz
    Yapılışı
    • Kabakları rendenin büyük kısmı ile rendeleyin.
    • Tavada biraz sıvıyağ ile 5 dk soteleyin
    • Diğer tarafta bir karıştırma kabında yoğurdu çırpın, mayonezi, tuzu, karabiberi, pulbiberi ve cevizi ekleyin.
    • Sotelediğiniz kabak soğyunca tüm malzemeyi karıştırın ve servis yapın

    1 Ağustos 2011 Pazartesi

    hayırlı ramazanlar...

    Hz.Mevlana:"MESUL OLDUĞUNLA MEŞGUL OL" demiş.Hem mesuliyet, hem meşguliyet, hem mükafatça çok büyük bir aya girdik. Ramazan ayımız mübarek olsun..